Östermalmsliv

Dagens andra inlägg. Känner mig väldigt effektiv.

image54

Om du, liksom jag, brukar slösurfa runt på diverse bloggar när du inte har något att göra (eller snarare, när du egentligen borde göra något annat) kan jag tipsa om Friherrinnans blogg . Kommentarerna från upprörda läsare är nästan lika roliga som själva inläggen.

PS. Ska försöka göra något åt färgen på mina länkar. Vit mot vit bakgrund är ingen höjdare.

UPPDATE: Rykten gör gällande att det inte är någon mindre än Alex Schulman som står bakom bloggen. Om det visar sig stämma, kom ihåg var ni hörde det först.

Finn fem fel

Nu blir det pysselstund!

image53 image52

Kan ni hitta fem skillnader mellan Idol-Ola och Idol-Danny? Den som lyckas vinner en årsförbrukning hårvax samt en äkta trucker-keps!

Cancer-vaccin

Äntligen allmän vaccination pågång?

image51

Livmoderhalscancer
är en fruktansvärd sjukdom som kan utvecklas långsamt hela 10-15 år innan den sprids. Då den väl gör det sprider den sig upp för bäckenbotten och ofta till blodet där den sedan sprids till alla kroppens organ och skelettet om sjukdomen inte behandlas. Behandlingen består av cellgifter, strålning och - beroende på hur långt fortskridet sjukdomsförloppet är- operationer. Några av de biverkningar man kan drabbas av är håravfall, illamående, diarré och svullna ben, tillstånd som i värsta fall kan bli långvariga. Man kan få svårt att ha sex. Ofta kan man inte heller få barn.

Den största orsaken till att man får livmoderhalscancer är att man blir smittad av humant papillon virus (HPV) ett raltivt vanligt virus som sprids sexuellt. I dagsläget finns det ett vaccin mot viruset. Att bli vaccinerad är en ganska enkel process som består av tre sprutor som tas under loppet av ett halvår. Vaccinet skyddar också mot kondylom. Lämplig ålder för vaccination är 13 - 17 år.

Visst borde väl ett vaccin av den här sorten vara gratis för alla tjejer? Det tycker uppenbarligen inte Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU). Utdrag ur artikel från GP:

Eftersom även de som vaccinerats är oskyddade mot övriga virus kan en allmän vaccination invagga kvinnor i falsk trygghet, varnar SBU.

Åh. Men visst. Alla kvinnor skulle börja knulla runt vilt utan en tanke på att de kunde bli sjuka. Ja, för kvinnor är ju korkade och begriper inte att de kan bli smittade av andra könsjukdomar.

Den verkliga orsaken tror jag vi har här (utdrag ur samma artikel):

En invändning har varit de höga kostnaderna, cirka 3 500 kronor per flicka.

Det är där skon klämmer. Det kostar pengar. Därför är det i nuläget så att det bara finns privata vaccinationskliniker som utför vaccinationen för en kostnad på flera tusen kronor, en kostnad som långt ifrån alla familjer i Sverige har råd att betala för sina döttrar. Ibland undrar jag vad det är för sjukt land vi lever i.

Idag på förmiddagen beslöt sig Socialstyrelsen äntligen för att lägga fram ett förslag till regeringen om en allmän vaccination för tjejer. Tidigast till sommaren kan ett sådant vaccinationsprogramm vara klart. Förslaget ska först ut på remiss innan några beslut fattas. Jag hoppas av hela mitt hjärta att myndighets-nötterna tar sitt förnuft tillfånga och godkänner förslaget. Det handlar inte om pengar utan om liv!

Motorväg

Stordåd på E6 mellan Göteborg och Orust.

image50

Idag, den 24 februari 2008, körde undertecknad fram och tillbaka mellan norra Göteborg och västra Orust, en sträcka på ungefär 20 mil där större delen var motorväg! Undertecknad fick bara tjuvstopp ynka två gånger och var nervös men ofattbart stolt när hon väl var tillbaka igen. Bragden firades med chokladbollskaka och starkvin, för som undertecknads pappa klokt sa "Bilkörning och alkohol hör ihop - iallafall om man tar det i rätt ordning!"

Alternativ till schlager 3

En tredje deltävling innebär ett tredje alternativ på musik som man istället kan smeka sina trummhinnor med. Kraven jag har hitills har haft på de klipp jag lagt upp är att det a) ska vara svenska band och b) ska vara framfört live.
Dagens artist är från Jämtland, gör dansvänlig pop och har till och med skrivit ett bidrag till schlagerfestivalen till en "känd svensk schalgerartist" (artisten i fråga - det framgick inte vem tackade dock nej) Det här kan väl inte ens de mest schlagerälskande säga nej till? Låt mig presentera Säkert!Takt-samtal

Besserwisser-inlägg.

Barris säger: (20.43.09)

du

Barris säger: (20.43.09)

i låten, som jag sa var 6/8

Barris säger: (20.43.13)

den bytte till 5/8 då och då

Barris säger: (20.43.20)

du vet med radiohead

Barris säger: (20.43.25)

så du hade lite rätt :P

Jag hade rätt. Hörde ni det? Jag hade rätt!

New York

På allmän begäran kommer nu någon slags reseskildring.

image43

Efter att ha sovit ikapp cirka ett dygns jetlag känner jag mig lite mer mänsklig. Ändå var jag nog den i familjen som lyckades sova mest, både på planet och på hotellet. Är jag bara tillräckligt trött kan jag somna i princip var som helst, vilket inte bara är en fördel (jag har varit väldigt nära att nicka till på lektioner ibland)

Innan jag börjar berätta om själva staden så vill jag passa på att nämna några ord om själva resan dit, som blev mycket mer intressant än vad jag hade trott. Efter att ha mellanlandat i Bryssel skulle vi byta plan med mycket knapp tidsmarginal. Efter att ha rusat genom säkerhetskontroller, trappor och gångar checkade vi till sist in och steg på planet. Min första tanke var att vi stigit på fel plan. Alla utom vi var indier. Hade vi råkat gå på planet till New Dehli istället för New York? Nej, det visade sig att planet faktiskt kom från Mumbay men att det sedan mycket riktigt skulle vidare till över Atlanten.

Att flyga indiskt var dock en riktigt behaglig upplevelse. Förrutom att det serverades god indisk veggi-mat så fanns det nog näramre femtio filmer och TV-serier och en hel del att underhålla sig med under tiden. Ungefär hälften var visserligen Bollywood-filmer och Hindi-Hits, men ändå. Jag hann se två filmer, två TV-programm och lyssna på en hel del musik. Det roligaste på hela resan var dock att fylla i den här gröna Inresetillstånds-blanketten. "Är du pyskiskt störd?" "Är du terrorist?" "Var du lierad med Nazi-Tyskland under Andra Världskriget". En annan blankett upplyste oss om att det var förbjudet att importera sniglar. Vilken tur, det hade vi ju aldrig kunnat lista ut på egen hand.

image44

New York alltså. Det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga. Jag har varit i storstäder förr: London, Paris, Köpenhamn med flera. På något sätt gick det ändå inte att jämföra. För det första var allt stort.  Nej, förresten. Allt var enormt. Vårat hotell var på uppskattningsvis 12-15 våningar och kändes som ett av de minsta i hela stan. Gatorna och avenyerna tycktes fortsätta bort i det oändliga tills de mötte horisonten.

New York är kontrasternas stad. Enorma skyskrapor samsades med rivningskåkar och små 1800-talshus på bara några våningar. Inte långt från Gucci's, Pradas och Louis Vuittons botiquer på Fifth Avenue satt hemlösa och tiggde.  Broadway och Times Square gav mig huvudvärk med alla sina ljus, blinkande reklampelare och tutande bilar samtidigt som Central Park var en lugn oas med sjöar, promenadstigar och ekorrar.

image47 image45

Då har jag ännu inte hunnit nämna alla människor. Allt från kostymprydda börsmäklare vid Wall Street, pundargänget vid Union Square (som vi råkade fika tillsammans med på Starbucks), kineserna i Chinatown, de italienska kyparna på pizzerian i Little Italy och den latinamerikanska kassörskan i matvarubutiken som de sista dagarna sken och hälsade då pappa och jag dök upp. Jag blev förvånad över hur mycket spanska jag hörde de dagar jag var där. Taxichaufförer, butiksbiträden och den nämnda kassörskan, alla pratade snabbflyande spanska och trodde naturligtvis inte att en familj med svenska turister skulle kunna förstå. Där tog de fel. Inte för att de sa något otrevligt. Tvärtom var folk förvånansvärt artiga och trevliga, mycket trevligare än i Sverige.

image48   image46

Trots att vädret åkte berg-och-dalbana (isvindar, snö, ösregn och sol om vartanannat), trots att benen värkte efter alla promenader kors och tvärs över hela Manhattan och trots att hälften av våra väskor kom bort på hemvägen och inte dök upp förrän två dagar senare kan jag lugnt säga att det var en av de bästa resor jag har gjort.

image49

PS. Ja, det blev en hel del shopping också. Nya jeans, tröjor och linnen på Fifth Avenue, underkläder från Calvin Klein, en vårjacka från legenadriska Macys samt en iPod från Apple Store. Inte så dumt det heller.

Alternativ till schlager

Musiktips till er som inte heller känner för Carola och Idol-Ola

Kom hem från New York idag. Underbar resa på alla sätt, kommer sannolikt att skriva mer om det senare när jag är lite mindre jetlag. Hur som helst, idag förväntas man ju sitta bänkad framför TV:n och lyssna på schlager.

För oss som redan är trötta på spektaklet finns det ju gott om annan svensk musik att lyssna på. Förra kvällen blev det Sahara Hotnights men ikväll blir det Marias ex-killes band, det vill säga Howlin' Pelles The Hives.Resfeber

Skrivet under en paus i packandet.

image42

Om mindre än tolv timmar sitter jag på ett plan som ska ta mig över Atlanten, till New York. Herregud vilken resfeber jag har. Främst oroar jag mig över att jag ska ha glömt packa något. Eller att jag ska ha packat för mycket grejer. Dessutom är jag lite allmänt stirrig inför själva resan.

Förhoppningsvis kommer det dock att bli väldigt roligt.

Schlagervägran

Förlåt Lina.

Förra året tittade jag faktiskt på några deltävlingar samt finalen i Melodifestivalen. Först och främst för att se The Ark i andra hand för att kolla in Kristian Luuk som brukar vara kul. Kollade också på stora Eurovisionfinalen hos Ebba, där vi mest satt och kommenterade hur jävligt alla sjöng och vad de hade på sig. Deala kommenterade deras näsor (alla har vi ju våra små fetischer)

Ikväll så brakar hela karusellen lös igen. Knäpper man på TV:n har man chansen att se Sveriges kanske barnsligaste 16-åring, en 40-årig eurodisco-gubbe som borde klippt sig och skaffat sig ett riktigt jobb, låtsas-hårdrockare, dansband, ballader. Samt Christer Sjögren.

Antingen det eller så sätter man på Sahara Hotnights på högsta volym.


Miljöproblem

Ett lätt utbrott av skrivkramp.

image41

Jag sitter och försöker skriva en debattartikel om miljövänlig mat till Ung Debatt i GP. Just nu känns det mest som om jag sitter och rapar upp fakta.
Maten står för en tredjedel av jordens utsläpp, djurhållningen för en tredjedel, kornas metangasrapande för 4 % och så vidare. Allt det här har väl folk redan blivit bombaderade med under så lång tid att de snart inte bryr sig?

Miljö är en av mina hjärtefrågor. Växthuseffekten och dess påverkan på vårt klimat var något jag först fick något begrepp om när jag var i sex-sju år. Jag minns att jag tolkade det hela mycket bokstavligen nämligen att det var växthus som var roten till smältande glaciärer och ökenspridning och jag blev väldigt upprörd när mina föräldrar köpte just ett växthus i födelsedagspresent åt min farfar.

Så småningom förstod jag naturligtvis hur det hela verkligen låg till. Det hindrade mig inte från att fortsätta att bry mig mycket om miljö och miljöfrågor. I nuläget funderar jag på att läsa vidare inom detta område efter gymnasiet. Det verkar ju också som om det kommer att finnas många jobb av den typen i framtiden med tanke på alla nya klimatmål som ska uppfyllas.

Att formulera något snyggt om det hela i en artikel är dock lättare sagt än gjort. Hur får man en läsare som är halvt bedövad av allt som skrivit och sagts om miljö det senaste året att ta åt sig? Hur argumenterar man för KRAV-märkning och vegetariska alternativ utan att det känns som floskler och man själv framstår som besserwisser?

Fettisdag

"Allmänna frossdagen" får mig på bra humör.

image40

Ett tecken på att påsken och våren iallafall börjar närma sig, är fettisdag. Allmänna frossdagen, som jag hörde någon kalla den. Jag gillar verkligen dagar i stil med Fettisdag, Kanelbullens dag, Lucia och andra dagar då det känns helt helt okej att vräka i sig semlor, kanelbullar, lussekatter och annat utan att få allt för dåligt samvete.

Vi väntade oss att bamba skulle servera semlor, precis som förra fettisdag, men där fick vi fel. Därför var vi tvungna att sticka ner till Haga och köpa. Min var urgod och tog slut aldeles för fort. Jag fick dessutom en väldigt snygg, gräddig nästipp och jeansen blev helt nerdammade med florsocker. Det hör liksom till.

Ja, hela dagen har kännts riktigt positiv. Matteprovet gick bra, jag lyckades klara att spela ett - för mig - avancerat trumkomp på musiken och fick besked om att min favoritskåning dyker upp i stan till helgen.
Vintern känns plötsligt lite mera uthärdlig.

Vilja vs. Verklighet

Det blir inte alltid som man tänk sig.

image39

Vad jag skulle ha velat göra idag:
  • Shoppat linnen i stan
  • Tagit en lång-fika med Sandra/Sofia/annan trevlig individ
  • Gått på bio och sett Juno
  • Käkat middag ute på nåt mysigt ställe. Kanske äntligen testat på sushi med Sandra.
  • Avslutat kvällen på Notting Hill/annat mys-hak i sällskap med ovan nämnda personer och öl.
Men efter som att jag har åkt på en släng av light-influensa så var det här vad jag gjorde istället:
  • Satt inne hela dagen
  • Pluggade matte
  • Åt i princip bara rostat bröd och te.
  • Hade ont i magen
Kul. Jättekul.

RSS 2.0