För sent för Edelweiss

Ännu ett inlägg om musik. Det här börjar likna en musikblogg.

image60Var i Linköping igår när "För Sent För Edelweiss" äntligen släpptes till allmänheten, så jag var tvungen att införskaffa mig den på bortaplan, närmare bestämt Åhlens i centrum. Har således inte fått tillfälle att lyssna igenom den förrän nu när jag kom hem. Har lite svårt att uttala mig om vad jag tycker än, har inte hunnit "lyssna in mig" än. Men det verkar helt klart lovande. Lite gubbrockigare, lite mognare men samtidigt väldigt mycket vanlig Håkan-känsla. Förrutom "För En Lång Lång Tid" är jag förtjust i proggiga "Zigenarliv Dreamin". Är det såhär bra på skiva hur ska det då inte bli live?

Långfredag

Mina skämt är så fruktansvärt roliga

image59

Hanna| säger: (19.05.26)
idag är det typ nationaldag för sånna som oss

Linus säger: (19.05.45)
långfredag?

Hanna| säger: (19.05.49)
exakt

Linus säger: (19.07.25)
för vilka?

Hanna| säger: (19.07.35)
för långa personer :)

Linus säger: (19.07.43)
HAHAAlternativ till schlager 6

Två dagar i förväg

Eftersom jag är nere i söder på lördag så får ni ett alternativ redan nu. Sedan är eländet äntligen över!
Kvällens låt är en sån där låt som egentligen ska upplevas på plats på Liseberg en sensommarkväll. Man trängs med en massa pandor och tusentals andra så att det nästan är outhärdligt trångt. Det luktar svett och öl och ovanför en lyser stjärnorna. När de första gitarrslingorna klingar ut i kvällen överöstas de nästan av tusentals jublande röster. Det är ett sånt ögonblick när Håkan Hellström  är som allra bäst.


Vilja=Verklighet

Ibland blir det faktiskt precis som man önskar.

image58

Vad jag borde göra i helgen
  • Plugga matte
  • Plugga fysik
  • Plugga spanska
  • Plugga alla andra ämnen.
Vad jag faktiskt kommer att göra till helgen
  • Dra till Skåne och tillbringa tiden tillsammans med världens bästa Sofia!

Alternativ till schlager 5

En låt i feminismens tecken

Att den sen är skriven och framförs av fantastiska Annika Norlin gör ju inte saken sämre.


Kvinnodagen

Lite funderingar kring feminism och jämställdhet i världen och Sverige.

image57

Idag ska kvinnor, eller kanske snarare kvinnoförtryck uppmärksammas speciellt i världen. På sitt sätt kan jag tycka att det inte skulle krävas en speciell dag för det. Misshandel, löneskillnader och jämställdhet borde vara på tapeten jämt och inte bara en särskild dag. Kanske skulle vi ha en jämställdhetsdag istället? Å andra sidan är det naturligtvis bra att dessa ämnen överhuvudtaget diskuteras mer. Om det ska krävas en speciell dag för det, så är det såklart  bra att den finns.

Kallar man sig feminist idag förknippas man nästan omedelbart med FI, manshat och "män-är-svin"-mentalitet. Det är väldigt synd, för det har på senare år tagit fokus på de verkliga problemen. I samma stund som jag skriver detta tvingas en sjuårig flicka i Afrika att bli omskuren utan bedövning, en indisk tjej gifts bort till en man som är dubbelt så gammal som henne själv och i Irak stenas en annan tjej till döds för att hon blev förälskad i "fel" kille.
I Sverige, världens mest jämställda land, gjordes förra året över 25 000 anmälningar av misshandel mot kvinnor, och över 12 000 sexualbrott, oftast våldtäkt, mot kvinnor. I somras mördades ett femtotal kvinnor, i de flesta av fallen av sina män.

Det är handlar inte om något slags könskrig, där alla män är onda. Det handlar om rättvisa, både mellan tjejer och killar. För lika orättvist som jag tycker det är att en kvinna tjänar mindre än sin manliga kollega, lika orättvist tycker jag det är att killar tvingas mönstra fastän tjejer slipper. Jag tycker det är självklart att föräldrar ska dela på föräldrapenningen. .Jag tycker det är fel att kvotera in kvinnor till olika yrkesgrupper, utan tror faktiskt att det inte behövs - det finns gott om tjejer som är tillräckligt kompetenta för ett jobb utan att de behöver sorteras in. Jag tycker också att de som påstår att tjejer skulle vara bättre på att städa för att det skulle ligga i deras gener borde dra till ett mycket hett ställe. Visst finns det skillnader mellan kvinnor och män, främst fysiska, men det hindrar inte att vi ska ha lika rättigheter. Det handlar i grund och botten om ren och skär rättvisa.

Franz Ferdinand

Glasgows finest kommer till Way Out West

image56

I början av året snackade Barris och jag om band vi skulle vilja se kom till Way Out West. Jag föreslog Franz Ferdinand då de dels släpper nytt till hösten och dels för att det skulle passa festivalens "image" som är relativt indie och kreddig. Jag trodde dock aldrig på allvar att de faktiskt skulle komma. Trodde inte att ett band som Franz Ferdinand skulle vilja dyka upp på en liten skitfestival i Götet. Jag fick fel. Idag stod det klart att skottarna spelar i Slottskogen i augusti. Nu måste jag verkligen skaffa biljett!


Pryldöd

iPod och mobil samt en läckande vattenburk är en dålig kombination.

image55

Ingressen talar sitt tydliga språk. Burken som jag lagt i väskan för att dricka senare visade sig läcka, och när jag tog upp den var hela väskan full av vatten och min stackars iPod och mobil var dränkta. Mobilen är näst intill återupplivad - med undantag för att man inte kan ringa eller messa från den. Den ska få åka på läkarbesök till Telia men jag har hopp om att den ska kunna klara sig.

iPoden är det värre med. Den lever visserligen, men bara om man har den inkopplad i en respirator - förlåt - laddare.  Nördarna på Mac Store kom med en rad lama förslag som visade sig omöjliga att genomföra och  tillsist fick jag inse den bistar sanningen: min lilla röda podd var så gott som död. Endast två veckor gammal. En alldeles för ung ålder att avsluta sitt liv på. Jag befinner mig alltså i sorg för tillfället. Min enda tröst är att den levde ett lyckligt liv innan den hamnade i det hjälplösa tillstånd den befinner sig i nu. Den befann sig mest på mitt skrivbord där den glatt hjälpte mig med pluggandet genom att spela musik.

Var den än befinner sig nu (gissningsvis i någon form av Apple-himmel) hoppas jag att den har förlåtit mig för min slarvighet. Det där var sista gången jag lägger en burk i min väska.

Håkan

Ny singel från mannen som gjorde matroskostymen populär.
Lystring! Den 26 mars släpps Håkan Hellströms nya album som enligt ryktet kommer gå under namnet "För sent för Edelweiz" Plattan har spelats in under vintern i både Stockholm och Göteborg och har producerats av Jocke Åhlund  från Ceasars Palace och Teddybears Sthlm, vilket fick mig att misstänka ett rockigare sound (men det är, som sagt, bara spekulationer)

Hur som helst, här är första singeln från plattan - "För en lång lång tid". Inledningsvis är det lite "Love will tear us apart över den"   men sedan blir det Håkan-sound igen med pianoslingor och körer. Samtidigt så känns refrängen lite ny och annorlunda. Ju mer jag lyssnar på låten dessto mer tycker jag om den. och kan bara föreställa mig hur underbar den kan bli en augusti-kväll i Slottskogen på Way Out West. Måste skaffa biljetter!

Alternativ till schlager 4

Lördagskvällen är räddad.

En fjärdedeltävling och alltså en fjärde gång dags för mig att presentera ett musikaliskt alternativ till alla de som, precis som jag, väljer att bojkotta spektaklet (hitills har det gått över förväntan, jag har bara hört några av de utslagna låtarna på radio) Ikväll blir det en man som jag gått i samma skola som. Han tog visserligen studenten flera år innan jag började, men ändå. Han var tidigare medlem i Göteborgs gosskör, vilket kanske förklarar den höga falsettsången. Efter att ha åkt omkring land och rike med både Her Majesty och Håkan Hellström bestämde han sig för att starta eget, vilket resulterade i inte mindre än tre skivor äkta göteborgsk indie-pop/rock på mindre än tre år. Mina damer och herrar: Timo Räisänen!
PS. Det enda tråkiga med klippet är att eftertexterna börjar rulla allt för tidigt. Å andra sidan får man se en glimt av Anders "Ankan" Johansson, och det är ju inte fel.

RSS 2.0